Vilppulan talviralli ajettiin vaikeissa olosuhteissa

BMW-rallisarjan toinen osakilpailu ajettiin Vilppulan talvirallin yhteydessä 24.2. Rallin järjestäjät olivat tehneet erinomaista työtä. Kaikki toimi mahtavan hienosti ja kilpailijoita oli ajateltu jokaisessa mahdollisessa kohdin. Ennakkovalmistelut olivat todella helpot ja mukavat. Ilmoittautuminen oli vaivatonta, kisapaikalla opasteet alkoivat jo isolta tieltä ja olivat läpi koko kilpailun aivan esimerkillisiä. Paperitarkastus tehtiin perinteiseen tapaan kilpailutoimistossa, katsastukseen sai mennä piikkirenkailla ja järjestäjien toiminta oli avuliasta ja ystävällistä.

Kilpailu kärsi valitettavasti Suomen oikukkaasta talvisäästä. Se osui suojaisaan sadekauteen, eikä se voinut olla vaikuttamatta tiestöön. Paikoin oli ihan talviset olosuhteet, välillä oli liukasta, jäistä tietä ja paikoin tie oli mennyt syville urille, joissa oli monin paikoin sora esillä. Ja luonnollisesti urista lumi oli siirtynyt syrjään melkoisiin lumipöperöihin, ja ne olivat varsin petollisia. Risteyspaikkoja oli paljon ja ne olivat pääsääntöisesti sellaista muusia, että autoa ei meinannut saada uudestaan vauhtiin. Keliolosuhteista huolimatta itse reitti oli oikein hieno, paljon pienehköjä ajettavia teitä. Hyvällä kelillä reitti olisi ollut varmaan todella nautittava, nyt päivä oli aikamoista selviytymistaistelua.

Kuva: Eero Auvinen, Sportkuvat

Me olimme parantaneet autoa ja sen ajettavuutta merkittävästi edellisen kilpailun jälkeen. Mutta erityisesti uraisissa osuuksissa olimme edelleen pahasti hukassa. Erilaisia kuvioita ja penkkakosketuksia tuli paljon ja välillä puhkottiin hankia oikein huolella. Joillain osuuksilla tie oli puhki, niissä oli rankkoja röykkyjä ja ikään kuin rospuuttoa muodostaen omat haasteensa. Me ei oikein raaskittu autoa niissä rankaista ja hävittiin paljon aikaa. Ilman Ollia ja Ollin fantastista tiesilmää ja ajo-ohjeita olisi varmaan käynyt köpelösti. Osansa ongelmiin oli myös vanhoilla huonoilla renkailla. Niillä lähdettiin matkaan kun ennakkoon uskottiin että edessä on ”soraralli”.  Mutta näinhän ei varsinaisesti käynytkään, ainoastaan osittain. Erikoiskokeet olivat vaihtuvien olosuhteiden osalta hyvin samantyylisiä, eli todella vaikeita.

Kuva: Eero Auvinen, Sportkuvat

Ajo oli koko päivän varovaista ja ongelmallista. Uriin oli vaikea osua ja auto karkaili taas pöperöstä omille teilleen. Kaikesta huolimatta päästiin maaliin ja auto selvisi päällisin puolin vain pienillä vaurioilla. Sijoitus luokassa oli 5./7. ja sarjassa 3. Omaksi suureksi yllätykseksi, vaatimattomalla ajolla ollaan kahden talvirallin jälkeen BMW-rallisarjassa toisella tilalla. Se on tietysti oikein hyvä tilanne, mutta nyt on pakko saada asiat siihen malliin, että vauhti paranee kesää kohti merkittävästi.

Kiitokset taas Kalle Ohmalle ja Kimmo Mäkiselle hyvästä huollosta sekä Ollille kartturoinnista.

– Timo Ja Olli Saarinen

Video: JENT Motorsport Video