BMW-rallisarjan kesäkauden avaus itärajan tuntumassa

Meidän auto oli ollut maaliskuun Suomussalmirallin jälkeen tallin pihalla trailerilla. Viime tipassa ehdittiin tekemään pikahuolto. Sen yhteydessä todettiin, että ehkä pitäisi hiukan useammin ulkoiluttaa autoa. Takakontin luukku oli jäänyt raolleen ja orava oli tehnyt sinne pesän ja jättänyt ison kasan kävyn jäännöksiä jälkeensä. Onneksi autossa ei ollut mitään isompia ongelmia, mitä nyt pyörät ryyvähtäneet tiukasti kiinni, kattoskuupi vuosi ja öljyä vuosi venttiilikopan tiivisteestä niin että tulpat ja puolat olivat märkiä. Auto kävi juuri ja juuri, ja tarvitsi selvästi vähän huoltavaa kättä. Hyvään kuntoon se tuli ja toimikin koko päivän hyvin.

Lauantaina 21.5. ajettiin Kaakkoisralli Virolahden ja Miehikkälän hienoilla, mutta vaikeilla teillä. Ralli oli Historicien ja BMW-rallisarjan osakilpailu keräten reilut 130 kilpailijaparia nauttimaan upeasta kevätsäästä. Olosuhteet olivat muutenkin hienot ja järjestelyt toimivat.

Ensimmäiset pikataipaleet syyskuun jälkeen soralla vaativat hiukan totuttelua ja vauhti oli vaatimatonta. Ykkönen ja kakkonen olivat oikein kivoja teitä. Ykkösellä alku oli pientä tietä, sitten jatkettiin isommalla tiellä missä oli aika paljon irtosepeliä ja siksi liukasta. Kakkonen oli samantapaista jouhevaa tietä.

Teillä oli paljon irtonaista sepeliä. Kuva: Eero Auvinen

Tuntuma parani pikkuhiljaa ja kolmospätkä meni ajollisesti jo vähän paremmin. Se oli kolmisenkymmentä kilometriä pitkä vaihteleva, oikein hieno erikoiskoe. Iso ongelma heti alusta alkaen liittyi taas näkemiseen. Siitepöly sai silmät lääkkeistä huolimatta vuotamaan ja lisäksi tuulilasissa oli molemmin puolin kummallinen kalvo, joka keräsi ilmassa leijuneen runsaan pölyn itseensä. Oli jokseenkin haasteellista ajella vajaanäköisenä.

Näkyvyys oli vasta-aurinkoon välillä aika heikko. Kuva: Olli Saarinen

Kolmospätkän jälkeen huollossa lasia yritettiin putsailla mm. Lasolilla ja erilaisilla liinoilla. Ensin käsittely näytti tehoavan, mutta hetken päästä ongelma uusiutui. Ensimmäisellä lenkillä myös eturenkaat olivat saaneet itseensä. Ilmeisesti lokasuojien reunat olivat sen verran taivuksissa, että ne olivat repineet renkaiden reunanappulat hajalle. Muillakin Bemarikuskeilla oli samoja ongelmia. Lokareita väänneltiin ja toivottiin että renkaat kestävät loppuun asti, ja niinhän ne tekivät.

Tiet ja maisemat olivat upeita. Kuva: Eero Auvinen

Nelonen ja viitonen olivat samat kuin ykkönen ja kakkonen, tosin nelonen alusta pikkutien osuuden verran lyhennettynä. Nyt aurinko paistoi matalammalta ja näkemisen kanssa oli meillä kummallakin vähän niin ja näin. Viitosella hävittiin omalle kakkosen ajallekin muutama sekunti, mutta varman päälle tultiin maaliin.

Loppusijoitus oli 9/11 ja jäätiin kärjelle paljon. Mutta kaikesta huolimatta meillä oli kiva päivä ja saatiin kesäkausi korkattua. Seuraavaksi tähtäin on 18.6. Autoglym-ralli, jonka kilpailukeskus sijaitsee Pälkäneellä Sappeen Matkailukeskuksessa. Sinne lähdetään taas yrittämään, josko se joskus lähtisi meilläkin rallattelu oikeille urille!

– Timo ja Olli

Tästä jatketaan kohti kesää! Kuva: Eero Auvinen
Video: JENT Motorsport Video